using-natureDet finnes mange fornuftige måter for å benytte seg av naturen på. De mest opplagte er kanskje jakt og fiske, men om vi i Norge vedlikeholder tradisjonene med å plukke bær og sopp, så kan vi med letthet spe på husholdningen, med mat som er sunn og god. I disse tider, hvor det også er vanlig å snakke om miljøgevinsten av noe, så er det jo verdt å nevne at maten er kortreist.

Noe man kan gjøre sammen

Høsting og sanking av det naturen har å gi, er noe som man kan gjøre sammen med venner og familie. Det er gjerne en fin utflukt, hvor man også tar hensyn til kosen, med turmat, og kakao på termos. Det er lav terskel for å delta, selv om de minste barna kanskje heller setter seg ned, og spiser flere blåbær enn de faktisk putter i den lille bøtta si.

De mest populære bærsortene er gjerne blåbær, multer og tyttebær, men det er flere bær som kan brukes. Rogn kan brukes til å lage likør, siden den setter en fin og bitter smak på brennevin, eller den kan brukes til å lage syltetøy. Einerbær lønner det seg også å plukke. Bærene er ett fint krydder for viltsauser, så vel som for surkålen.

De vanligste soppene som man spiser i Norge, er kantareller og steinsopp, men det finnes flere arter som er spiselige. Det finnes også noen arter som det er forbudt å plukke, siden man blir rar i hodet av dem. Om man er fersk er det lurt å investere i en sopp-bok, siden det finnes giftige arter som kan ta livet av en på ubehagelig vis.

Kveldskosen

Etter en lang dag ute, er det lurt å ta en felles middag, som kombineres med rensking og etterbehandling av bærene. Det finnes gode hjelpemiddel som man kopler på støvsugeren, slik at man ikke sitter og plukker ut løv og kvister i evigheter.