survival-in-freezing-temperaturesDet finnes en del gode tips for den som ferdes ute i Norge på vinteren. Deriblant finner man slikt som havvettreglene og fjellvettreglene. Det som har hjulpet mange, er likevel noen gode regler, som vi også lister opp for deg her.

Riktig utstyr er A og Å

Riktig utstyr er det viktigste å hyske på. ‘Haha’ tenker du kanskje, fordi riktig utstyr kan være så mangt. Og det stemmer forsåvidt. Men, det betyr ikke at det ikke finnes noen fellesnevnere som er grunnleggende. Det er mange ting man kan gjøre. Det inkluderer at man har med GPS, men også at man har kart og kompass som backup. Man kan ha med sambandsutstyr, og om man ikke er kjent i området, så bør man ta det rolig, og holde seg til merkede løyper. Men det finnes to ting som alltid er grunnlegende.

  • Kjøp deg ulltøy.

Det finnes mye nytt og fancy som man kan kjøpe for dyre penger, men til syvende og sist er det kun ull og pels som hjelper mot kulde og fukt, når man er ute på lang tur. Om du er på sjøen, kan det sikkert være stas med våtdrakt eller tørrdrakt, men det er ikke noe som du alltid kan ha på deg. Om du har på deg ull sparer du energi, og du varer lenger.

Det finnes mye fancy tøy, som også duger, men det finnes mye søppel, som man ikke trenger å pakke i sekken. En jakke av Gore-tex sammen med ullundertøy tar deg langt.

  • Ta alltid med deg potetgull.

Hvorfor det? Fordi det kan brukes til mye forskjellig, samtidig som det er lett, og har mye næringsinnhold. Om du er på havet så flyter posen, og om du er på fjellet, så veier det relativt lite. Det er like bra som dyr dry-tech, og det koster mindre. Om du skulle trenge å gjøre opp bål, så brenner det fremragende, og hjelper deg så med å få godt fyr på andre ting, som kanskje er litt fuktige.