sailing-along-the-norwegian-coastSeiling er kanskje noe som ikke tiltaler en hver. Men det har på sett og vis også vært en folkesport. Langs store deler av den norske kysten finner man forskjellige kystlag, som inviterer både gammel og ung til å bli med ut på sjøen, og til å være med og seile.

Rent tradisjonelt har seiling vært en rikmannssport i verden, på linje med sprangridning og jakt. Om man ser på hobbyene til de kongelige så vil man se at de ofte driver med idretter som også gir dem anerkjennelse og status utenfor Norge, iblant de internasjonale likemennene deres.

Noe av det som er spesielt med den norske folkesjela, er at vi har blitt oppdratt til at dette er noe som alle kan drive med, og som alle bør ha rett til å drive med. Derfor finnes det mange arbeiderforeninger og andre former for friluftsorganisasjoner som tilbyr disse aktivitetene, slik at alle kan ha gleden av å seile, og gleden av å beundre vårt vakre land fra over relingen.

Organiserte turer, treff og festivaler

Om man først er med i en forening som har seilbåter, så får man også anledning til å bli med på forskjellige turer og utflukter sammen med andre. Det kan hende at man legger ut på langtur, for å delta på regattaen ved Kieler Woche, eller det kan være utflukter av en mer avslappet karakter, hvor man for eksempel seiler til trebåtfestivalen i Mandal, hvor man treffer andre entusiaster, tar seg noen øl og reker på brygga, mens man nyter sommerværet.

For de yngre er det også et godt alternativ å bli med i sjøspeideren. Her er man med på utflukter i skjærgården. Man overnatter gjerne på holmer, enten i telt eller i hytter, og man kommer i nærkontakt med naturen. Man lærer grunnleggende sjøsikkerhet, man har det gøy, og man treffer nye venner.