the-start-of-jaktsessongenStarten på jaktsesongen feires gjerne stort for mange av entusiastene, og det gjelder spesielt når man jakter på storvilt, og helst på ‘Skogens konge’. Dette er et stort avbrekk i hverdagens slit og strev, spesielt i mer grisgrendte strøk, hvor det ikke skjer så mye ellers. Det er en anledning til å møte igjen gamle kjente, og mens jaktlaget samles på gardene og i de spredte hyttene, så samles gjerne også konene og familiene, nå som kvinnfolka har fri fra mannfolka.

Storvilt-jakt er ett stort foretak

Mange har sett fram til Jakten gjennom hele året, og det er noe spesielt over det å gå ut sammen som et fungerende lag, i koordinert aktivitet. De eldste får lov å sitte på post, mens ungdommen sendes ut for å drive viltet i riktig retning. Man må belage seg på at man driver på så lenge som lyset holder. Man står opp før sola har stått opp, og man gjør seg klar. Man skal helst komme så høyt opp i terrenget som mulig, så fort som mulig. Dyrene trekker nemlig oppover i terrenget på dagtid, mens de trekker nedover når det blir mørkt og kaldt.

Om man blir med på jakt for første gang, og man er ung og sterk, så kan man regne med at det er noen baktanker ved invitasjonen. For de yngste medlemmene kan det gjerne bli mye trasking, og man får som regel ikke skutt noe. Jakten er nemlig lagt opp til at man driver byttet mot postene, slik at den som sitter på post, oftest får anledningen til å skyte.

Om man er så heldig at det blir skutt noe, så kan man være sikker på at man får bære de tyngste bitene. Selv om man er mange, så kan man regne med at det blir minst 30 kilo med kjøtt som skal bæres ned, etter grov-parteringen har funnet sted på stedet.